Ze loopt al de hele dag met een brede grijns op haar gezicht. Bianca Geurts (51) is de eerste bewoner in het hofje aan de Dahliastraat in Didam die vandaag door Thijs Levert van Plavei wordt bezocht om de laatste puntjes op de i te zetten. En de sleutel van haar nieuwe woning te ontvangen!

De zon is vandaag speciaal achter de wolken vandaan gekomen om de Dahliastraat te verlichten. De wegen liggen nog open, maar de woning van Bianca is klaar om te worden overgedragen. “Ik ben helemaal hyper”, zegt Bianca.

Thijs neemt samen met haar de laatste puntjes door, loopt nog even door het huis, waarna de laatste handtekeningen worden gezet. En dan volgt uiteindelijk de formele overdracht van de sleutels.

Bianca Geurts is een geboren ‘Diemse’ zoals ze het zelf noemt. “Maar ik heb een tijdlang in Westervoort gewoond. Vanwege een scheiding keerde ik hier terug. Ik woonde de afgelopen jaren in een flat, maar wilde dolgraag weer een woning met een tuintje.”

Twee seconden
In de Bloemenbuurt zag ze kansen. De grote transformatie leverde namelijk ook nieuwe woningen op. Haar oog viel op het hofje aan de Dahliastraat. Waar tien energiezuinige woningen zouden worden gebouwd. “Ik heb daarop ingeschreven en hoorde een tijd niets. Ik had de moed al opgegeven toen ik alsnog een telefoontje kreeg of ik interesse had. Daar hoefde ik geen twee seconden over na te denken.”

Het betreft hier tien levensloopbestendige woningen rond een hofje. De woningen kijken gezamenlijk uit op een mooie binnentuin. Althans dat is de volgende fase. Vandaag zijn de woningen opgeleverd, binnenkort begint de gemeente Montferland met de inrichting van de groene ruimte en aanleg van parkeerplaatsen.

Ondertussen is Bianca dolblij met de nieuwe woning. “Ik kan hier op de begane grond slapen en leven. Ik heb wat gezondheidsklachten en daarom is dit voor mij een ideaal huis. Ik heb boven wel een extra kamer, die heel handig is als er iemand komt logeren.”

Foto’s van de bouw
Gedurende de bouw kwam Bianca regelmatig even buurten. “Vanaf het leggen van de grondplaat tot de oplevering heb ik alles op foto vastgelegd. Dat is een mooi proces. Ik heb daar wel iets mee. Dat komt ook door mijn vader, die vroeger in de bouw actief was.”

Met het predicaat duurzaam is Bianca ook in haar nopjes. “Ik ben altijd bewust bezig met mijn omgeving. Afval scheiden doe ik al jaren. Mijn nieuwe woning wordt verwarmd door het warmtenet, alles is perfect geïsoleerd en een warmte terugwin systeem (WTW) regelt de frisse lucht. En wat ik misschien nog het fijnste vind, is het tuintje aan de achterkant. Die had ik op de flat niet. Hier kan ik weer mijn eigen komkommers en tomaten verbouwen. Heerlijk.”

Inmiddels heeft ze ook al kennis gemaakt met wat buren. “Dat werkt hier toch makkelijker dan in een flat. Hier heb je sneller aanspraak.”

Wanneer ze denkt te verhuizen? “Vandaag hebben we de sleutel ontvangen en gaan we aan de slag met vloeren en wanden. Ik krijg hulp van vrienden en familie. We hebben nog wel een paar weken nodig en we doen veel zelf. Maar met een paar weken hoop ik er in te zitten.”