Een aantal weken lang hadden bewoners van de Strobloem,- Geranium,- en Goudsbloemstraat vakmannen over de vloer. Hun woning werd in die tijd gerenoveerd. Het resultaat is zichtbaar; er staan 38 zeer energiezuinige huurwoningen te shinen! De klus is bijna binnen vier maanden succesvol afgerond. Het was een uitdaging in de huidige coronaperiode. Het werk zit erop. Hoe is het gegaan? Erna Koster en Arjan Busscher van Nijhuis Bouw en Wilbert Meijer van Plavei vertellen erover.

Dankzij de bewoners
“Dat we deze klus in amper vier maanden in deze lastige tijd hebben kunnen klaren, is mede dankzij de bewoners. Als zij niet hadden meegewerkt, was het ons niet gelukt. Ik wil ze daarvoor danken”, begint Erna haar verhaal. “We liepen vertraging op door onverwacht asbest en door uitval van een aantal vakmannen die in quarantaine moesten. We konden daardoor niet waarmaken wat we hadden toegezegd”, legt Erna uit. “Dat is belangrijk voor bewoners”, vult Arjan haar aan, “dat je doet wat je zegt”. Voordat Plavei bestond was bewoners al eens beloofd dat de woningen opgeknapt zouden worden, maar het kwam er niet van. “Dan sta je al 1-0 achter als je aan de slag gaat. ‘Eerst zien dan geloven’, merkten we soms bij bewoners”, zegt Arjan. Maar het kwam er nu wél van. En het resultaat mag er zijn.

Attent gebaar
“We werden gisteren hartelijk bedankt door een bewoner”, lacht Erna. Erna en Arjans waardering voor dit attente gebaar van de bewoner is zichtbaar. Er staan prachtige gerenoveerde huurwoningen, maar niet alles is goed gegaan. “We gaan dingen verbeteren”, zegt Wilbert. “In fase 4 gaat het iets anders. Daar starten we bijvoorbeeld eerst met de badkamer, keuken en toilet. En daar zullen we niet tegen dit onverwacht asbest aanlopen”, verklaart Wilbert. “Maar, meent Arjan, “stel dat het coronavirus bij ons blijft, dan kan het ons weer onaangenaam verrassen”. “Dat is dan overmacht”, vindt Wilbert.

Door een deur
Erna bedankte zojuist in het gesprek de bewoners voor hun medewerking. Soms gaat het echter aan de kant van bewoners stroef. Dan kan door de tegenwerking van één bewoner, de planning van de renovatie van de andere huurwoningen in gevaar komen. We willen niet meer dat deze bewoners de dupe zijn van tegenwerking van een individu. “Werk je niet mee? Dan stoppen we tijdelijk bij jou en sluit je achter in de rij aan”, zegt Arjan. Arjan kijkt goed terug op de bewoners. “In het begin werd ik wel eens uitgescholden, maar nu kunnen we prima met elkaar door een deur”.

Uniek en hectisch
Nu de klus er bijna op zit is de vraag of je met een woord de renovatie kan beschrijven. Zonder na te denken zegt Erna: “Uniek”. Arjan sluit zich hierbij aan. Erna licht toe: “Vanwege de fikse buitengevelrenovatie en omdat ik niet eerder heb meegemaakt dat bewoners zo tegemoet worden gekomen door hun verhuurder. Géén huurverhoging, de vergoedingen én een optiepotje om extra werkzaamheden in de woning te laten uitvoeren. Voor bewoners is dit misschien vanzelfsprekend, maar wij zijn het van andere projecten niet gewend”. “Hectisch, dat was het” besluit Wilbert.