“Nee we wonen niet in een bejaardentehuis hoor! Hier in appartementencomplex de Bloemenhof in Didam woont jong en oud door elkaar heen. Heel gezellig. We hebben het enorm naar de zin.”

Aan het woord is Tiny Bouwman (69). Ze verhuisde eind oktober samen met haar echtgenoot Tonnie (74) naar hun nieuwe thuis in de Bloemenhof, een gloednieuw appartementengebouw in de Bloemenbuurt. En hoe leuk, broer Joop Bouwman (70) kwam daar ongeveer tegelijkertijd ook wonen met zijn echtgenote Mieke (68).

Eigenlijk waren beide gezinnen nooit van plan te verhuizen. De twee broers Bouwman woonden beiden al 64 jaar in de Julianastraat in Didam, vlak bij elkaar. Het beviel hun daar prima.

“We riepen altijd dat we nooit zouden vertrekken”, vertelt Tonnie Bouwman. “Maar mijn gezondheid begon wat op te spelen. Ik kreeg rugklachten.”

Tiny knikt: “Onze dochter Bianca was net het huis uit en we waren nog maar met z’n tweetjes. Bianca wees ons op deze appartementen. Ik was meteen enthousiast, maar twijfelde of Tonnie wel wilde. Toch zag ook hij het meteen zitten. Wij kregen deze woning op de begane grond toegewezen. Geweldig. Wij lopen zo het Bloemenbuurtpark in.”

Best groot

Ook voor Joop en Mieke was een verhuizing lange tijd geen gespreksonderwerp. Mieke: “Maar we kwamen toch aan het twijfelen. Onze woning is groot en we beseften dat het goed is om je voor te bereiden op de toekomst. We schreven ons in via Entree voor een huurwoning en kregen een prachtige woning op de bovenste verdieping van de Bloemenhof toegewezen. Precies wat we wilden. Een penthouse noem ik het steeds gekscherend, haha.”

Voor beide gezinnen voelde het afscheid van de Julianastraat ‘bijzonder’. Tonnie: “Het was een echte volksbuurt waar we veel hebben meegemaakt. Heel gezellig. Daar werden ook onze kinderen geboren. Toch hadden we er geen moeite mee om afscheid te nemen. We vinden het wel fijn dat we tegelijk zijn verhuisd en dicht bij elkaar blijven wonen. Dat is makkelijk als we koffie gaan drinken, haha.”

Verhuizing

Tijdens de bouw namen beide gezinnen regelmatig een kijkje. Mieke: “Ik ging iedere dag en zag onze woning stukje bij beetje groeien. Ik werd daar heel blij van.”

De verhuizing had nog wel wat voeten in aarde. Mieke: “In de loop van de jaren verzamel je veel spullen. Niet alles kon mee. Ik heb veel naar het Kringloopcentrum gebracht. Dat uitzoeken was niet eenvoudig, maar het is ons gelukt.”

De begeleiding vanuit Plavei is door beide families als heel prettig ervaren. Tonnie: “Als je je inschrijft voor een woning, moet dat via Entree. Wij zijn op leeftijd en niet handig met de computer. Maar Plavei nodigde ons meteen uit om samen de formulieren in te vullen. Heel fijn.”

Joop: “Ook de verhuizing en oplevering verliepen heel goed. Natuurlijk zijn er altijd wel puntjes waar je over kunt mopperen, maar Plavei pakte alles meteen goed op.”

De eerste maanden in de nieuwe woning bevallen beide families goed. Tiny: “Onze oude woning was heel hokkerig. Deze woning heeft grote ruimtes en een extra slaapkamer.”

Joop: “En vloerverwarming! Daar zag ik eerst wel tegenop omdat we het niet gewend zijn. Maar het is heerlijk. Ook de dagen dat het vroor, was het lekker warm. Het warmtenet doet goed zijn best.”

De eerste contacten in de nieuwe buurt verlopen volgens Tiny prettig. “We zien mensen van alle leeftijden en maken regelmatig een praatje. Veel bewoners zijn net verhuisd en nog bezig met de inrichting van hun woning. Ook de beplanting staat pas net in de grond en moet nog groeien. Dus het wordt straks alleen nog maar mooier…”

De familie Bouwman heeft het naar de zin in Bloemenhof. Vlnr: Mieke, Joop, Tiny en Tonnie.

Foto Sjoerd Geurts.