Het nieuws knalde er flink in. Vooral Mary Conception uit Didam was er helemaal kapot van toen ze te horen kreeg dat haar woning aan de Irisstraat 12 in Didam gesloopt moest worden. “Ik woon al 33 jaar in de Bloemenbuurt. Ik was er kapot van”, herinnert ze zich.

Inmiddels is het nieuws geland en kunnen Mary (58) en haar man Edmond (59) beter met het nieuws omgaan. We ontmoeten het stel in hun ruime hoekwoning die volgens planning in oktober 2021 moet zijn verlaten. Alles heeft te maken met de renovatie en vernieuwing van de Bloemenbuurt. Een deel van de woningen in de Irisstraat wordt gerenoveerd, een ander deel gesloopt.
Mary: “Ik heb lange tijd gehoopt dat onze woning ook gerenoveerd zou worden. Helaas verdwijnt dit hele rijtje. We kunnen ook niet terugkeren omdat op deze plek een ander type woning wordt teruggebouwd. Dat deed in het begin best zeer. Ik woon hier al 33 jaar en samen met mijn man nu alweer tien jaar. We hebben het hier naar de zin.”

Buurt veranderd
De buurt is wel veranderd geeft ze toe. Mary: “In het begin was het hier gezelliger. Er was een buurtvereniging en we deden veel dingen samen. Maar inmiddels zijn er veel oude bekenden verdwenen en nieuwe mensen gekomen. Het is minder leuk, maar toch hebben we het prima naar de zin.”
Ook Edmond is gehecht aan zijn plek in Didam. Hij is geboren op Curaçao, woonde in Dordrecht, Arnhem en Elden voordat hij tien jaar geleden naar Didam kwam. De ontmoeting tussen het stel was bijzonder. Mary probeerde na haar scheiding het hoofd boven water te houden, pakte alle kansen aan om een zakcentje bij te verdienen en maakte onder meer bouwketen schoon op de bouwput waar Edmond werkte. Twee jaar draaide het stel om elkaar heen om vervolgens in 2009 te trouwen. “Sindsdien woon ik hier met veel plezier”, zegt Edmond. “Ook ik vind het erg jammer dat we weg moeten en het is niet leuk als ik Mary verdrietig zie. Dat doet ook mij zeer.”
Dankzij steun van de kinderen, familie en Plavei kijken Edmond en Mary weer wat positiever naar de toekomst. “Ik heb twee dochters Kiany en Thalita. Kiany gaf ons aan dat het juist heel mooi is dat we mogen verhuizen omdat je dan samen een nieuwe start maakt in een huis dat echt van ons tweeën is. Daar heeft ze wel gelijk in.”

Stadsvernieuwingsurgent
Edmond en Mary hebben besloten het beste er van te maken en kijken nu uit naar een andere woning. Wel in Didam, want Mary wil haar geboortedorp niet uit. Het stel is inmiddels net als bewoners die in hetzelfde schuitje zitten aangemerkt als ‘stadsvernieuwingsurgent’, wat betekent dat ze voorrang hebben als er een woning elders vrijkomt. Omdat deze woningen niet als eerste gesloopt worden, staan ze nog niet helemaal bovenaan de lijst. “En dus komt het voor dat we reageren op een woning, die vervolgens naar een ander toegaat. Heel frustrerend. Maar we zijn er van overtuigd dat het binnenkort goed komt. Dat er een woning op ons pad komt die echt voor ons is gemaakt. Plavei helpt ons daarbij. Natuurlijk waren we boos op Plavei, maar ze doen er nu alles aan om ons te helpen. We kijken uit naar een nieuw plekje, waar ook onze twee kleinkinderen Rody (5) en Joy (3) kunnen blijven slapen als we op moeten passen. Dat vinden we wel belangrijk.”

Het ging opeens snel! Inmiddels weten Mary en Edmond waar hun toekomst ligt. Zij hebben met succes op een woning gereageerd. Hun verhuizing komt eraan.