Als de dag van gisteren. Op 31 juli 1970 stapten Teun Zweers uit Nieuw-Dijk en Wilhelmien Balduk uit Loil in het huwelijksbootje. Dezelfde dag trokken ze in hun eengezinswoning aan de Zonnebloemstraat 71 in Didam. De woning waar ze 48 jaar later nog steeds wonen. Een woning die nu op de nominatie staat om gesloopt te worden.

Maar in huize Zweers zitten ze niet bij de pakken neer. Teun (72) en Wilhelmien (69) kijken positief vooruit naar wat komen gaat. “Vanaf de dag dat we de sleutel kregen, beseften we dat we gingen huren en dat het niet onze eigen woning was”, vertelt Teun. “Dan weet je dat er iets kan veranderen en dat gaat nu dus ook gebeuren.”

In de stijlvol en gezellig ingerichte woonkamer van de familie Zweers wordt er koffie en cake geserveerd. En teruggekeken op een leven in de Bloemenbuurt. Wilhelmien: “We hebben het hier naar de zin gehad. In het begin keken we uit over weilanden en natuur. Nu is het een woonwijk. Het was altijd gezellig met buurtverenigingen en carnavalsverenigingen. Dat is vanwege de vele wisselingen wat minder geworden, maar we hebben het hier nog steeds naar de zin.”

Kinderen geboren

Teun en Wilhelmien Zweers voelen zich thuis in de Bloemenbuurt. Waar het nooit saai is. Ook de plek waar hun kinderen Angelique en Raymond werden geboren. Waar de drie kleinkinderen bij opa en oma logeerden, maar waar ook Wilhelmiens moeder met een hartstilstand kwam te overlijden. “Allemaal momenten die dit huis bijzonder maken”, vindt Wilhelmien. “Dat schept een band….”
En toen kwam het bericht dat de buurt gerenoveerd moet worden. De woning van de familie Zweers staat op de nominatie op gesloopt te worden. Teun: “Ik geef eerlijk toe dat we enorm schrokken toen dat bericht kwam. Ons huis slopen? We geloofden het gewoon niet. Dat bericht moesten we echt wel even laten bezinken. Hier hebben we 48 jaar lief en leed gedeeld. Maar toen we er over na gingen denken, begrepen we het ook wel. Daarbij komt voor ons alles toevallig samen. Vorig jaar heb ik een herseninfarct gehad en mijn vrouw is dit jaar aangereden en heeft ook wat gezondheidsproblemen. We dachten er net over na om kleiner te gaan wonen. Wij kijken positief vooruit.”

De familie Zweers is tevreden hoe Plavei de communicatie aanpakt over het toch wel pittige plan voor de wijk. “Bijeenkomsten, gesprekken aan huis, nieuwsbrieven. Op alle fronten worden we op de hoogte gehouden en geïnformeerd. We krijgen de kans om vragen te stellen en bezwaar in te dienen. Ik denk dat ze ons goed informeren en laten we eerlijk zijn: je kunt nooit iedereen tevreden stellen.”

Hoe de toekomst van de familie er over enkele jaren uitziet weten ze nog niet. Teun: “Een appartement lijkt ons wel wat. Misschien komt er al snel iets voorbij en anders wachten we op wat Plavei ons te bieden heeft. Wij hebben vertrouwen in Plavei dat het goed komt.”