Isoleren zorgt niet alleen voor meer comfort in huis, maar ook voor een (veel) lagere energierekening. De nieuwe werkgroep ‘Isolatie en besparen’ wil de isolatiekansen voor woningeigenaren in de Didamse Bloemenbuurt in kaart brengen. De werkgroep zoekt nog versterking.

Isoleren is ook geld besparen
Misha Jongsma is een van de initiatiefnemers van de nieuwe werkgroep. Hij woont aan de Rozenstraat en heeft zijn woning de laatste jaren grotendeels geïsoleerd. Misha wil zijn ervaring graag in de nieuwe werkgroep delen met andere buurtbewoners met een eigen woning.
“Ik woon samen met mijn echtgenote Liesbeth zo’n vijftien jaar in de Bloemenbuurt”, vertelt Misha. “We woonden aanvankelijk in een amper geïsoleerde woning uit de jaren zestig. In de loop van de tijd hebben we zelf een aantal zaken aangepakt. Zoals nieuwe kozijnen met dubbel HR++ glas op beide verdiepingen en een geïsoleerd dak. De warmtefoto’s die Agem Energieloket in opdracht van de gemeente Montferland heeft gemaakt, lieten zien dat ons huis toch nog veel ‘warmtelekkage’ kent. Daarom hebben we volgende stappen gezet. De spouwmuur is net geïsoleerd en we gaan aan de slag met de vloer. Er liggen nog genoeg kansen voor betere isolatie. De maatregelen hebben effect. Het is prettig wonen en we kregen vorig jaar 650 euro terug van de energierekening. Een bijkomend effect is dat wanneer je hiermee bezig bent, je automatisch ook je woongedrag aanpast. We hebben inmiddels ledverlichting, zetten de kachel in de winter eerder uit en kijken samen met de buren naar zonnepanelen.”

De nieuwe werkgroep komt voort uit de bestaande Klankbordgroep en wil met buurtbewoners optrekken om een gezamenlijke isoleringsslag te maken. Mogelijk met ondersteuning van Agem Energieloket. “Je leert van elkaar, ziet welke mogelijkheden er zijn en samen kun je heel scherp inkopen. Een win-win situatie voor iedereen”, zegt Misha.

Meld je aan
Misha Jongsma heeft zichzelf aangemeld als het eerste lid van de werkgroep en hoopt dat vele buurtbewoners hem volgen. “Uit de buurtenquête blijkt dat veel bewoners interesse hebben in het onderwerp. Waarom zou je het alleen voor jezelf uitzoeken? Samen is leuker en efficiënter.”