Ze is één keer verkeerd gereden. Op de terugweg van de supermarkt stond Monique van Wessel plotseling voor haar oude woning aan de Irisstraat in Didam. Die vergissing maakt ze niet meer. Samen met haar gezin woont ze alweer bijna twee maanden in een ‘nieuwe’ huurwoning aan de Saluutstraat in Loil.

Samen met haar man Bennie, dochters Naomi en Nicolle en American Staffordshire Terriër Sjonnie is Monique gelukkig op haar nieuwe stek. “Ik zou hier echt niet meer wegwillen”, bevestigt ook dochter Naomi.

Toch wisten ze een jaar geleden niet wat het gezin allemaal stond te wachten. De familie Van Wessel woonde al twintig jaar in de Bloemenbuurt. De wijkvernieuwing raakte ook hun woning. “Er gingen al wat geruchten, maar tijdens een bijeenkomst kregen we te horen dat de wijk vernieuwd zou worden”, zo kijkt Monique van Wessel terug. “Onze huis – waar we al twintig jaar woonden – moest gesloopt worden. Daar schrok ik erg van. Ik was in het begin ook echt boos en gefrustreerd. Er was paniek bij mij. Hoe moesten we dat allemaal doen, waar haalden we het geld voor een verhuizing vandaan? Maar Bennie en de kinderen vonden het eigenlijk wel prima.”

Wennen

“Natuurlijk moesten we wennen aan de gedachte”, zegt Naomi, “maar ik zag het wel zitten om uit de buurt te vertrekken. Ik heb het niet altijd naar de zin gehad in de Bloemenbuurt.”

Vader Bennie vond het ‘helemaal geen verkeerd idee’. “Onze woning was oud. Daar moest wat aan gebeuren. We waaiden soms het huis uit en dat is niet goed voor mijn reuma.” Monique: “En ook niet voor de energierekening. Die liep soms flink op.”

De familie kwam in gesprek met klantcoach Ronald van Kleef van Plavei. Die vertelde wat er ging gebeuren. Hij nam het gezin mee in de mogelijkheden. Terugkeren in de wijk was een optie, maar ook een woning elders. Monique: “De begeleiding hebben we als zeer positief ervaren. Oké, soms hadden we best wel wat te mopperen, maar we zijn goed begeleid. Uiteindelijk kozen we ervoor om de Bloemenbuurt te verlaten. Mijn zorgen over de kosten werden door Ronald weggehaald. De verhuisvergoeding dekte deze kosten. We konden zelfs gratis een grote boedelbak voor de verhuizing gebruiken. Die mogelijkheid is er voor iedereen.”

Hoekwoning

De familie Van Wessel koos voor een prachtige hoekwoning in Loil. Gebouwd in 2010. Voorzien van goede isolatie, vloerverwarming en een tuintje. Monique: “Op een paar kleine dingen na, hoefden we er niks aan te doen. Het huis zag er netjes uit. Onze smaak. De meubels er in en klaar…” Bennie: “We hebben het hier naar de zin. Veel meer ruimte als we naar buiten kijken, een goed geïsoleerd huis en fijne buren waar we goed contact mee hebben.” Naomi: “We zijn met de neus in de boter gevallen…”

Of ze nog gaan kijken als hun oude woning onder de sloophamer komt? Jazeker, maar zonder vervelende gevoelens… Bennie: “Het zijn stenen. Het huis is leeg. Het is goed zo.”