Ze waren in 2018 het liefst nog nadrukkelijker betrokken bij de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan van de Bloemenbuurt. Toch werden ze wel gehoord en stelden ze het erg op prijs dat Plavei ook ‘de buren’ van het plan
een rol gaf in de aanbestedingscommissie.  We hebben afgesproken met drie van de vier leden van de aanbestedingscommissie, die mee mocht praten over de nieuwbouw van het wooncomplex met 25 appartementen en negen beneden-boven-woningen, zogenaamde bebo’s. Gijs Blom, Frans Otten en Sandra Kobesen doen het woord, alleen Ger van Uum moet verstek laten gaan. Het eerste onderwerp is de rol die ze toebedeeld kregen. Sandra: “Wij zijn woningeigenaren, maar als direct omwonenden wel belanghebbenden bij eerst de sloop en daarna de nieuwbouw. Daarom was het goed dat wij onze stem konden laten horen. We zijn er blij mee.”

LEERZAME ERVARING
Frans Otten noemt het een leerzame ervaring. “Ik heb er veel van opgestoken. Zo leerde ik hoe alle procedures werken. Ik had niet in de gaten dat het plan tot in detail besproken zou worden. Op het gebied van een compleet beeldkwaliteitsplan tot de hoogte van de deurbel voor mensen in een scootmobiel.” De buren uit de aanbestedingscommissie trokken samen op en sloten digitaal regelmatig aan bij de gesprekken. Ze mochten
stukken inzien en hun mening geven. Gijs Blom: “Natuurlijk is onze bijdrage beperkt. We zijn slechts een klein radertje. En toch hebben we een beetje invloed kunnen uitoefenen.” Sandra knikt bevestigend. “Zo hebben we in de fase van het stedenbouwkundige plan de ingang van de parkeerplaats laten aanpassen, zodat de autolampen niet bij ons naar binnen schijnen.”

De keuze voor de aannemer werd uiteindelijk op objectieve gegevens in een transparante matrix gemaakt. Sandra: “Misschien niet onze eerste keuze, maar de procedure verliep helder en eerlijk.” Of er nog wensen over zijn gebleven? Gijs: “Als aandachtspunt hebben we de gevraagd om duidelijk rekening te houden met de privacy. Van zowel de nieuwe bewoners, maar ook de omwonenden. Er ontstaat met een appartementencomplex nu eenmaal meer inkijk in de woningen en tuinen daar meteen omheen. Ook dit is op te lossen met hoge begroeiing en bomen.”
Frans Otten kijkt met een tevreden gevoel terug. “Wij zijn als aanbestedingscommissie serieus genomen door Plavei. Op alle vragen die we stelden, kwam een antwoord. Het ging er verder gemoedelijk aan toe.”

De komende jaren moeten de buren nog wel even pijn lijden voordat de nieuwe situatie een feit is. Van asbestsanering, tot sloop en de uiteindelijke nieuwbouw. Gijs: “Maar de buurt knapt er uiteindelijk wel van op. Die krijgt met de nieuwbouw een positieve boost. We zijn benieuwd naar het eindresultaat. We hebben inmiddels aan Plavei gevraagd of we na de oplevering een rondleiding kunnen krijgen…”