Het klimaat verandert en het weer wordt extremer, de zomers worden warmer en de buien heftiger. Met het oog op de toekomst, is duurzaamheid daarom een belangrijk thema in het plan voor de Bloemenbuurt. De nieuwe woningen die in de Bloemenbuurt komen worden ‘nul-op-de-meter’. Een nul-op-de-meter-woning wekt evenveel energie op als nodig is voor een gemiddeld gezin met een normaal energieverbruik.

Ook bij de huurwoningen die gerenoveerd worden, kijken we naar duurzame kansen. Denk daarbij aan isolatie, zonnepanelen en een andere manier van verwarmen. Daarnaast kijken we ook naar de koopwoningen. Woningeigenaren krijgen de kans om mee te liften op alle duurzame plannen die worden ontwikkeld.

Voor de openbare ruimte kijken we ook naar een duurzame toekomst voor de hele Bloemenbuurt. Het park is bijvoorbeeld niet alleen een prettig groen gebied om te zijn, maar biedt ook verkoeling tijdens warme periodes. Daarnaast draagt meer groen bij aan een goede waterhuishouding.

Warmtevisie

We zoeken naar alternatieven voor aardgas. Van warmtenetten en nieuwe warmtebronnen tot warmtepompen en waterstof. Hoe kunnen we de woningen op de beste manier verwarmen? Hiervoor maken we een warmtevisie.

Buurtpanel duurzaamheid

Er is een buurtpanel Duurzaamheid. Het panel bespreekt de kansen en mogelijkheden voor een duurzame Bloemenbuurt. Wilt u ook meepraten over een duurzame Bloemenbuurt? Neem dan contact op met Marije Schulten, duurzaamheidsadviseur van de gemeente Montferland via m.schulten@montferland.info.