Operatie Struikroof

De vernieuwing van de Bloemenbuurt in Didam is nu in volle gang. En daarom ging op 10 oktober 2020 Operatie Struikroof in de wijk van start. Tijdens operatie Struikroof konden bewoners uit de tuinen van de eerste te slopen huurwoningen van Plavei planten, struiken en groen ‘roven’. “Het is zo jammer als mooie planten, kruiden en struiken in de afvalcontainer verdwijnen. We geven het liever een tweede leven!”, zegt Liesbeth Becker van de werkgroep Groen (van Wijk voor de Toekomst). Liesbeth en Monique Boerboom zijn de drijvende krachten van het sympathieke bewonersinitiatief. Plavei en sloopbedrijf Enzerink werkten enthousiast mee. Het is onderdeel van een hoger doel van Plavei, namelijk om materialen die vrijkomen bij renovatie en sloop zo veel mogelijk een tweede leven te geven om hiermee uitputting van grondstoffen tegen te gaan en klimaatverandering te beperken.

Het Plantenasiel
De planten die overbleven gaan in bakken van het Plantenasiel, ook een initiatief van de bewonerswerkgroep. Deze bakken vind je op drie huisadressen in de wijk. De uitgegraven planten blijven hier nog een week staan en konden worden opgehaald door bewoners die op 10 oktober zelf konden roven. Daarna worden de planten tussen het openbaar groen gepland zodat er niets verloren gaat.

Over ons

Het plantenasiel in de Bloemenbuurt is een initiatief van bewoners. “We zijn een klein enthousiast groepje vrijwilligers uit de Bloemenbuurt die het idee van een plantenasiel hebben geadopteerd en samen vormgeven in Didam. Samen gaan we voor een groenere en klimaatbestendige Bloemenbuurt!”.

Het plantenasiel in de Bloemenbuurt bestaat sinds het najaar van 2020 en is – naast het plantenasiel in Zeist-  het tweede plantenasiel voor tuinplanten in Nederland. Behalve het stimuleren van tuinieren en groene (onbetegelde, klimaatbestendige) tuinen, is het plantenasiel een praktische uitwerking van de kringloopeconomie: denk na voor je iets weggooit over een tweede gebruik.

De filosofie achter het Plantenasiel Bloemenbuurt is gebaseerd op:

  • Kringloop economie: Overbodige planten niet weggooien in de kliko, maar iemand anders er een plezier mee doen (net als alle producten die hergebruikt kunnen worden).
  • Het vergroenen van de Bloemenbuurt: het stimuleren van tuinieren en het aanleggen van groene, niet betegelde, klimaatbestendige tuinen.
  • Met gratis tuinplanten kunnen mensen met een smalle beurs ook genieten van een tuin.
  • Educatie: we maken uitdrukkelijk een koppeling met gunstige effecten op het klimaat (hitte en regenwater vasthouden) en andere functies van tuinplanten (bijenplanten, voedsel en biodiversiteit).
  • We brengen mensen met elkaar in contact: plantenasielkratten verbinden mensen met elkaar.