2 x Operatie Struikroof

De vernieuwing van de Bloemenbuurt in Didam is nu in volle gang. En daarom ging op 10 oktober 2020 Operatie Struikroof in de wijk van start. Tijdens operatie Struikroof konden bewoners uit de tuinen van de eerste te slopen huurwoningen van Plavei planten, struiken en groen ‘roven’. “Het is zo jammer als mooie planten, kruiden en struiken in de afvalcontainer verdwijnen. We geven het liever een tweede leven!”, zegt Liesbeth Becker van de werkgroep Groen (van Wijk voor de Toekomst). Liesbeth en Monique Boerboom zijn de drijvende krachten van het sympathieke bewonersinitiatief. Plavei en sloopbedrijf Enzerink werkten enthousiast mee. Het is onderdeel van een hoger doel van Plavei, namelijk om materialen die vrijkomen bij renovatie en sloop zo veel mogelijk een tweede leven te geven om hiermee uitputting van grondstoffen tegen te gaan en klimaatverandering te beperken.

2e operatie Struikroof
Op 17 juli 2021 gingen we in de reprise! Met buurtgenoten hebben we we uit de tuinen van de sloopwoningen van fase C geroofd.

Groene Bloemenbuurtdag 2021

Op 29 mei j.l. hebben de bewoners van de Bloemenbuurt succesvol de handen uit de mouwen gestoken. De buurtbewoners, jong en oud, hebben samen bloemen ingezaaid en planten gepoot zodat de Bloemenbuurt er over een paar weken kleurrijker en groener bij staat.

Het Plantenasiel

Soms heb je teveel planten. De vrouwenmantel blijft maar doorgroeien en de herfstanemonen kruipen de hele tuin door. Dus moeten er planten verwijderd worden. En dan? Hopelijk kun je wat kwijt aan buren of vrienden, maar als dat niet zo is, verdwijnen de planten in de vuilnisbak. En dat is jammer, toch? Het gaat ons in ieder geval aan ‘t hart, als wij planten in de groenbak moeten gooien.

Maar er is een oplossing voor: het (tuin)Plantenasiel!

Na een succesvolle actie in 2020 starten we in 2021 wederom een Plantenasiel in de Bloemenbuurt in Didam. Bewoners van de Bloemenbuurt maar ook bewoners uit andere wijken kunnen hier tuinplanten halen en brengen.

Hoe werkt het ook al weer?

De spelregels zijn heel eenvoudig:

  • Heb je planten over? Gooi ze niet weg maar breng ze (in een potje) naar het Plantenasiel. Zet de naam van de plant op het potje.
  • Wil je je tuin groener maken? Haal dan gratis een plantje op bij het Plantenasiel
  • Je mag planten halen en/of of brengen en/of ruilen
  • Ook al heb je geen planten om te brengen, dan mag je toch planten afhalen, maximaal 4 planten per huishouden. Op deze manier heeft iedereen de kans een plantje mee te nemen.
  • Op= op, dus het kan gebeuren dat je geen planten aantreft. Probeer het op een ander moment nog een keer.

Waar kan ik een Plantenasiel vinden?

Net zoals je minibibliotheekjes hebt voor boeken, zo zijn er op verschillende plekken in de voortuinen van bewoners van de Bloemenbuurt kratten geplaatst als mini-plantenasieltjes. De voortuin-kratten worden onderhouden door de bewoners, die zorgen dat de plantjes water krijgen. De kratten staan vanaf 29 mei in de tuinen van de volgende adressen:

  • Rozenstraat 76

Wil je meedoen of meer weten?

Wil je ook een Plantenasiel-krat beheren? Stuur dan een emailbericht naar wvdtbloemenbuurt@gmail.com met je naam en telefoonnummer en we nemen contact met je op.

Het Plantenasiel is een initiatief van de werkgroep Groen in de Buurt. Het Plantenasiel draagt bij aan een groene en klimaatvriendelijke buurt.

Over ons

Het plantenasiel in de Bloemenbuurt is een initiatief van bewoners. “We zijn een klein enthousiast groepje vrijwilligers uit de Bloemenbuurt die het idee van een plantenasiel hebben geadopteerd en samen vormgeven in Didam. Samen gaan we voor een groenere en klimaatbestendige Bloemenbuurt!”.

Het plantenasiel in de Bloemenbuurt bestaat sinds het najaar van 2020 en is – naast het plantenasiel in Zeist-  het tweede plantenasiel voor tuinplanten in Nederland. Behalve het stimuleren van tuinieren en groene (onbetegelde, klimaatbestendige) tuinen, is het plantenasiel een praktische uitwerking van de kringloopeconomie: denk na voor je iets weggooit over een tweede gebruik.

De filosofie achter het Plantenasiel Bloemenbuurt is gebaseerd op:

  • Kringloop economie: Overbodige planten niet weggooien in de kliko, maar iemand anders er een plezier mee doen (net als alle producten die hergebruikt kunnen worden).
  • Het vergroenen van de Bloemenbuurt: het stimuleren van tuinieren en het aanleggen van groene, niet betegelde, klimaatbestendige tuinen.
  • Met gratis tuinplanten kunnen mensen met een smalle beurs ook genieten van een tuin.
  • Educatie: we maken uitdrukkelijk een koppeling met gunstige effecten op het klimaat (hitte en regenwater vasthouden) en andere functies van tuinplanten (bijenplanten, voedsel en biodiversiteit).
  • We brengen mensen met elkaar in contact: plantenasielkratten verbinden mensen met elkaar.