We renoveerden maar liefst 136 woningen. Dat deden we stap voor stap, in vier fasen. Samen met bewoners is het beste renovatievoorstel voor de woningen gekozen. Bewoners deden mee in de selectie van de aannemers. De eerste 15 woningen aan de Crocusstraat zijn in 2019 aangepakt. Deze staan er weer piekfijn bij. Daarna volgden in het najaar van 2020 de 38 woningen van fase 2. En begin 2021 stonden de 26 woningen van fase 3 in de steigers. Het resultaat: in juni 2021 konden 64 zeer energiezuinige woningen shinen! Op naar fase 4.
We startten in de prille zomer van 2021 met de binnenkant van de eerste woningen van in totaal 57. De asbestsanering was als eerste aan de beurt. Na de zomer was de buitenkant aan de beurt. Eind 2021 hebben ook deze woningen ‘een dikke jas’ aan en zijn ze erg goed geïsoleerd en klaar voor de toekomst. De laatste huurwoningen gaan nu van het aardgas af. De renovatie van 136 sociale huurwoningen zit er in drie jaar op.

Renoveren Fase 1

15 woningen Crocusstraat

Aan de Crocusstraat in de Bloemenbuurt in Didam is in het najaar van 2019 de renovatie van 15 seniorenwoningen gestart. Eind februari 2020 waren we klaar!

Wat hebben we gedaan?
De renovatie deed consortium ComfortElkaar onder leiding van Klomps Bouwbedrijf in opdracht van Plavei. Met deze eerste fase startte officieel de wijkvernieuwing van de Bloemenbuurt. De woningen aan de Crocusstraat hebben meer comfort gekregen en zijn nu zeer energiezuinig. De woningen staan er sinds eind februari 2020 weer piekfijn bij.

100% instemming
Om aan de slag te gaan moest Plavei eerst het akkoord van bewoners krijgen op het voorstel voor de renovatie. Maar liefst alle bewoners hebben met het renovatievoorstel ingestemd.

Crocusstraat heeft de primeur
De Crocusstraat trapte de vernieuwing van de hele Bloemenbuurt af. De 15 woningen kregen onder andere nieuwe geïsoleerde daken en nieuwe goten en er komen zonnepanelen. We isoleerden de begane grondvloer aan de onderzijde, we vervingen de houten kozijnen voor kunststof kozijnen met tripleglas (3 lagen glas) en we herstelden het voegwerk. Als de badkamer, keuken en toilet aan vernieuwing toe waren, mochten bewoners uit het assortiment kosteloos nieuwe uitzoeken. En dit is nog maar een kleine greep uit alle verbeteringen.

Renovatie met verrassing
Eind oktober hoorden de bewoners van ons dat we de werkzaamheden in en aan hun woning tijdelijk moesten stilleggen. Wat was er aan de hand? Bij de start van de renovatie is in het eerste huizenblok asbest aangetroffen in de schoorsteen. We kwamen hier tijdens het weghalen van de asbesthoudende afvoerpijpen op zolder achter. Van tevoren konden we dit niet zien. Toen we het asbest ontdekten, wilden we deze verwijderen. Maar dat mag niet zo maar. Daar heb je toestemming voor nodig. In afwachting van deze toestemming, moesten we de renovatie tijdelijk stilleggen. De gemeente heeft toestemming gegeven om het extra asbest te verwijderen. We hebben op 21 november de werkzaamheden hervat. Inmiddels is de renovatie van alle woningen afgerond. De bewoners zijn bedankt voor hun medewerking en zij zijn blij met hun ‘nieuwe’ huis.

 

Crocusstraat1 t/m 29 oneven

Renoveren Fase 2

38 woningen

De renovatie is na vier maanden afgerond. Dat was een uitdaging in tijden van corona. In de Bloemenbuurtkrant van februari 2021 leest u hoe bewoners de renovatie hebben ervaren. In september 2020 startte aannemer Nijhuis met de renovatie van de 38 woningen. Ze kregen een stevige onderhoudsbeurt én ze zijn klaar gemaakt voor de toekomst. Het ging om werkzaamheden zoals: het saneren van asbest, controleren van elektrische installaties en het buitenschilderwerk van de berging inclusief houtrotherstel. Maar ook over het plaatsen van een nieuwe gevel voor de bestaande gevel, een nieuw geïsoleerd dak, zonnepanelen, het vervangen van de voor- en achterdeur, het verkleinen van voor- en/of zijtuin en het voorbereiden van de woning op een warmtenet. U leest slechts enkele dingen die we hebben aangepakt.

87% instemming
87%  van de bewoners heeft ‘ja’ gezegd tegen het renovatievoorstel.

Modelwoning
De woning aan de Strobloemstraat 15 was een modelwoning. Daar konden bewoners zien hoe de woningen van fase 2 er na de renovatie uit kwam te zien.

Aansluiting op warmtenet
Eind 2021 zijn alle huurwoningen van fase 2 op het warmtenet aangesloten.

Strobloemstraat2 t/m 6 even
1 t/m 15 oneven
Geraniumstraat1 t/m 15 oneven
2 t/m 16 even
Goudsbloemstraat10 t/m 14 even
26 t/m 40 even

Renoveren Fase 3

26 woningen

In januari 2021 startte aannemer Klomps/Comfortelkaar met de renovatie van de 26 woningen in fase 3. Naast strenge coronarichtlijnen kregen de bewoners en de aannemer ook nog eens te maken met slecht weer. Aanhoudende regen in januari en vervolgens ook nog eens de val van 20 centimeter sneeuw in februari teisteren deze renovatie. Voor bewoners was het écht pittig. In april 2021 zat het erop. Het stof van deze ingrijpende renovatie daalt nu langzaam neer. Cisca Luites en Kitty ter Braak vertellen in de Bloemenbuurtkrant hoe ze deze renovatie hebben doorgemaakt.

Anemonenstraat2t/m 12 even
Irisstraat1 t/m 19 oneven
14 t/m 20 even
Zonnebloemstraat79 t/m 89 oneven

Renoveren Fase 4

57 woningen

In de prille zomer van 2021 pakten we de binnenkant van de eerste huizen van fase 4 aan. In het najaar van 2021 kreeg de renovatie van de 57 woningen in fase 4 zijn vervolg. De woningen van fase 4 zijn precies dezelfde woningen als in fase 2. De 38 woningen in fase 2 waren als eerste aan de beurt. Aannemer Nijhuis Bouw voerde ook daar de renovatie uit. Nijhuis had volgens bewoners en Plavei het beste voorstel gemaakt voor de woningen van fase 2 en 4. Na afloop van de renovatie van fase 2,  beoordeelden we eerst samen met de aannemer of alles goed was verlopen in fase 2. We gingen na of we iets anders of beter moeten doen in fase 4. Nu zijn de woningen van fase 4 aan de beurt.

Dit pakten we aan
De woningen kregen een stevige onderhoudsbeurt én ze zijn klaar gemaakt voor de toekomst. Het gaat om werkzaamheden zoals: het saneren van asbest, controleren van elektrische installaties en het buitenschilderwerk van de berging inclusief houtrotherstel. Maar het gaat ook over het plaatsen van een nieuwe gevel voor de bestaande gevel, een nieuw geïsoleerd dak, zonnepanelen, het vervangen van de voor- en achterdeur, het verkleinen van voor- en/of zijtuin en het voorbereiden van de woning op een warmtenet. U leest slechts enkele dingen die we aanpakken.

Renovatievoorstel
Voorjaar 2021 ontvingen bewoners van fase 4 het renovatievoorstel. Na een persoonlijke toelichting  in de modelwoning stemde 100% van de bewoners met het voorstel in. In dit voorstel staat welke werkzaamheden worden uitgevoerd, welke vergoedingen zij ontvangen, wat zij van ons en wij van hen verwachten.

Aansluiting op warmtenet
In het vroege voorjaar van 2022 zijn zo’n 30 woningen op het warmtenet aangesloten. Dit blijkt een uitdaging. De aansluiting verloopt soepel, maar er zijn storingen die we moeten oplossen.

Geraniumstraat17 t/m 35 oneven
Zonnebloemstraat23 t/m 53 oneven
Goudsbloemstraat62 t/m 72 even
Rozenstraat33 t/m 37 oneven
Tulpenstraat13 t/m 23 oneven
Begoniastraat2 t/m 32 even